Οστεοχόνδρωση

τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης στην οστεοχονδρωσία

Πολλοί ακούν συχνά, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι η οστεοχόνδρωση. Στην πραγματικότητα, αυτή η ασθένεια δεν είναι τόσο σπάνια. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από δυστροφικές-εκφυλιστικές βλάβες των σπονδυλικών ιστών, περαιτέρω παραμόρφωση των δίσκων μεταξύ των σπονδύλων, καθώς και από παρακείμενους συνδέσμους της σπονδυλικής συσκευής.

Κατά κανόνα, η παθολογία επηρεάζει αρνητικά πρώτα τους συνδέσμους, μετά τα οστά και άλλους ιστούς. Οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό ήδη όταν αρχίζουν να αισθάνονται τακτικό πόνο.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης έχει από 50 έως 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συχνά τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας εμφανίζονται σε άτομα που έχουν περάσει το όριο των 30 ετών, αλλά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης εκδηλώσεων ακόμη και σε εφήβους.

Στάδια ανάπτυξης της νόσου

Στην ιατρική, υπάρχουν διάφορα στάδια της πορείας της νόσου:

 • στο στάδιο 1παρατηρείται αφυδάτωση του πολφικού πυρήνα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην εμφάνιση παραμορφώσεων στον ινώδη δακτύλιο. Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη συμπτωμάτων εντός του σπονδυλικού δίσκου. Τα σημάδια οστεοχονδρωσίας δεν είναι έντονα. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας σε αυτό το στάδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια θεραπείας άσκησης και μασάζ.
 • στο στάδιο 2μετά από αλλαγή του ύψους του δίσκου και μετά από αφυδάτωση του συνδέσμου, οι μύες αρχίζουν να συγκλίνουν. Αυτό τους κάνει να χαλαρώνουν. Τα σημάδια της οστεοχονδρωσίας περιλαμβάνουν επίσης υπερβολική κινητικότητα στην περιοχή των σπονδύλων. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει τη διαδικασία μετατόπισης των σπονδύλων.
 • στο στάδιο 3τα σημάδια της οστεοχονδρωσίας γίνονται τα πιο έντονα, καθώς ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει προεξοχή των μεσοσπονδύλιων δίσκων ή ακόμη και πρόπτωση. Επίσης, λόγω αλλαγών στα οστά και τους μύες, οι αρθρώσεις αρχίζουν να υποφέρουν, γεγονός που προκαλεί το σχηματισμό αρθρώσεων.
 • στο στάδιο 4η σπονδυλική στήλη του ασθενούς προσαρμόζεται ήδη στις αλλαγές που έχουν συμβεί. Το σώμα κάνει προσπάθειες να ακινητοποιήσει τη σπονδυλική στήλη όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρήσει την προστατευτική, καθώς και τη μυοσκελετική λειτουργία της. Ταυτόχρονα, τα οστεόφυτα αρχίζουν να εξαπλώνονται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους - οστικές αναπτύξεις που σχηματίζονται σε κοντινούς σπονδύλους. Τα οστεόφυτα που προκύπτουν μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στις νευρικές απολήξεις. Το αποτέλεσμα είναι η μουρμούρα τους.

Αιτίες της νόσου

Σημάδια οστεοχονδρωσίας μπορεί να εμφανιστούν λόγω τέτοιων λόγων:

 • τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης?
 • προδιάθεση για ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.
 • φυσική διαδικασία γήρανσης?
 • η παρουσία συνεχούς φυσικής υπερφόρτωσης.
 • ευσαρκία;
 • λανθασμένη στάση.
 • η παρουσία σταθερών κραδασμών - σχετική για πολλά επαγγέλματα, για παράδειγμα, οδηγοί μεγάλων φορτηγών.

Συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσφορία στην πλάτη, καθώς και πόνο. Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας εμφανίζονται συχνότερα όταν ο ασθενής εκθέτει το σώμα σε μεγάλη σωματική καταπόνηση. Επίσης σύμπτωμα της νόσου είναι το αίσθημα μουδιάσματος στα άκρα. Όταν εμφανιστεί τουλάχιστον ένα από αυτά τα σημάδια, πρέπει να δώσετε προσοχή στη φύση και την έντασή τους - ο πόνος στο πόδι ή το χέρι μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Πρόσθετα σημάδια οστεοχονδρωσίας είναι η κήλη δίσκου, καθώς και η προεξοχή ή το τσίμπημα της νευρικής απόληξης.

μούδιασμα των άκρων με οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης είναι των παρακάτω τύπων, ανάλογα με την εντόπιση:

 • στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας?
 • στην περιοχή του στέρνου?
 • στην οσφυοϊερή περιοχή.

Θεραπεία της νόσου

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό των ακόλουθων μεθόδων:

 • θεραπευτικές ασκήσεις για οστεοχονδρωσία ή ασκήσεις.
 • διαδικασίες φυσιοθεραπείας (βελονισμός, φαρμακοπαρακέντηση, ηλεκτρική διέγερση).
 • δίαιτα για οστεοχονδρωσία?
 • έλξη της σπονδυλικής στήλης?
 • μασάζ για την οστεοχονδρωσία.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά ακόμη και στα τελευταία στάδια υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεπεραστεί η ασθένεια.

Η γυμναστική για την οστεοχονδρωσία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και διακοπής των εκδηλώσεων της νόσου. Η θεραπεία άσκησης για την οστεοχονδρωσία περιλαμβάνει τέτοιες ασκήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τους μυς της πλάτης και ολόκληρου του σώματος. Είναι απαραίτητο να κάνετε γυμναστική καθημερινά για να επιτύχετε το αποτέλεσμα μετά από μερικές συνεδρίες. Η γυμναστική για την οστεοχονδρωσία περιλαμβάνει δημοφιλείς ασκήσεις που είναι πιθανώς οικείες σε πολλούς, καθώς χρησιμοποιούνται στο σύμπλεγμα των πρωινών ασκήσεων.

Η θεραπεία άσκησης για την οστεοχονδρωσία όχι μόνο συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση, αλλά είναι επίσης σε θέση να αποτρέψει την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου. Μπορείτε να κάνετε θεραπεία άσκησης για την οστεοχονδρωσία αντί για πρωινές ασκήσεις.

Η φόρτιση με οστεοχονδρωσία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την ανώμαλη στήλη της σπονδυλικής στήλης, να ενισχύσει τον κορσέ των μυών της πλάτης, να βελτιώσει το μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς. Η σωστή άσκηση στην οστεοχονδρωσία βελτιώνει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και συμβάλλει στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των σπονδύλων, γεγονός που σας επιτρέπει να απελευθερώσετε προηγουμένως τσιμπημένες νευρικές απολήξεις. Για έναν ασθενή, η άσκηση ασκήσεων για οστεοχονδρωσία μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή μείωση των εκδηλώσεων της νόσου σε λίγες εβδομάδες. Και στα αρχικά στάδια, η άσκηση με οστεοχονδρωσία δεν είναι καθόλου η κύρια μέθοδος θεραπείας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της θεραπείας άσκησης για την οστεοχονδρωσία είναι ότι το συγκρότημα έχει σχεδιαστεί για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς λαμβάνει υπόψη τα ηλικιακά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του σώματος. Οι ασκήσεις για την οστεοχονδρωσία μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή ίσως στην κλινική σε ειδικούς προσομοιωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με υψηλής ποιότητας και σωστή άσκηση, η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης στο σπίτι φέρνει τα ίδια αποτελεσματικά αποτελέσματα με την εκτέλεση θεραπευτικών ασκήσεων για την οστεοχόνδρωση στην κλινική.

Η διατροφή για την οστεοχονδρωσία πρέπει να περιλαμβάνει άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα. Η δίαιτα για την οστεοχονδρωσία προβλέπει συχνό φαγητό (5-6 φορές την ημέρα). Στο τελευταίο γεύμα της ημέρας, πρέπει να πάρετε ένα ποτήρι γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η δίαιτα για την οστεοχονδρωσία περιορίζει απότομα την πρόσληψη οσπρίων, σταφυλιών και προϊόντων από αυτήν, μάφιν, μπαχαρικών και διαφόρων εκλεπτυσμένων προϊόντων. Όταν ο γιατρός καταρτίσει το διατροφικό του πρόγραμμα για την οστεοχόνδρωση για τον ασθενή, θα συμπεριλάβει επίσης προϊόντα αρτοποιίας που περιέχουν πίτουρο, φρούτα, λαχανικά και μούρα (ιδίως ιπποφαές).

επιβλαβή προϊόντα για την οστεοχονδρωσία

Η διατροφή στην οστεοχονδρωσία εκτελεί μια αποκαταστατική λειτουργία του σώματος, τροφοδοτώντας τα κύτταρα με δομικό υλικό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια δίαιτα για την οστεοχονδρωσία (όπως, μάλιστα, για την πρόληψη διαφόρων άλλων παθήσεων) περιλαμβάνει προσεκτική μάσηση τροφής. Η διαδικασία της ταυτόχρονης κατανάλωσης φαγητού διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά. Όσο περισσότερο εκκρίνεται σάλιο και γαστρικό υγρό, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση μιας ορθολογικής και ισορροπημένης διατροφής στην οστεοχονδρωσία.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας πραγματοποιείται επίσης με τη βοήθεια μασάζ. Το μασάζ για την οστεοχονδρωσία πραγματοποιείται όταν ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο όταν αγγίζεται. Το θεραπευτικό μασάζ για την οστεοχονδρωσία επηρεάζει αντανακλαστικά τις επώδυνες περιοχές διεγείροντας περιοχές του σώματος που δεν είναι ευαίσθητες σε ασθένειες. Ταυτόχρονα, το μασάζ για την οστεοχονδρωσία πρέπει να ξεκινήσει με πολύ ήπιο τρόπο, ώστε να μην προκαλείται ενόχληση με τη μορφή μυϊκής έντασης.

Η τεχνική σύμφωνα με την οποία γίνεται το μασάζ για την οστεοχονδρωσία υποδηλώνει ότι ο ασθενής ξαπλώνει στο στομάχι του στην πιο χαλαρή θέση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Οι γενικοί στόχοι που επιδιώκει το μασάζ για την οστεοχονδρωσία είναι οι εξής:

 • εξάλειψη του πόνου?
 • βελτίωση του μεταβολισμού στη ζώνη εμφάνισης της νόσου.
 • μυϊκή χαλάρωση?
 • καταστολή φλεγμονωδών διεργασιών στην περιοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Επίσης, οι διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο θεραπείας της οστεοχόνδρωσης στο σπίτι δεν υποχωρούν. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι, αλλά η χρήση τους πρέπει να συμφωνηθεί με τον θεράποντα ιατρό. Τώρα όλοι οι γιατροί λένε ομόφωνα ότι το μασάζ και οι ασκήσεις για την οστεοχονδρωσία είναι οι σωστοί τρόποι για να μειώσετε πρώτα όλα τα συμπτώματα της νόσου και μετά να την ξεπεράσετε εντελώς.