Οστεοχόνδρωση της θωρακικής περιοχής

Η οστεοχόνδρωση είναι μια μακροχρόνια ασθένεια. Τις περισσότερες φορές, κατά την αξιολόγηση της σοβαρότητας των παθολογικών διεργασιών, διακρίνονται τέσσερα στάδια:

 • Το πρώτο στάδιο είναι η περίοδος των αρχικών αλλαγών που συμβαίνουν στον ινώδη δακτύλιο του δίσκου, η οποία συχνά περνά απαρατήρητη από τον ασθενή.
 • Το δεύτερο στάδιο αντιστοιχεί στην εμφάνιση αστάθειας στο προσβεβλημένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, μείωση του ύψους του δίσκου.
 • Το τρίτο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κηλών ή οστεοχόνδριων αναπτύξεων - οστεόφυτων · ο ινώδης δακτύλιος σε αυτό το στάδιο είναι σχεδόν καταστραφεί.
 • Το τέταρτο στάδιο χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη βλάβη σε όλες τις δομές που παρέχουν μεσοσπονδυλική άρθρωση, ίνωση δίσκου και απώλεια κινητικότητας στο προσβεβλημένο τμήμα.
διάγνωση της μεσοσπονδυλικής οστεοχονδρωσίας

Αιτίες οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής

Έχει αποδειχθεί ότι από την ηλικία των 20 περίπου οι σπόνδυλοι μας αρχίζουν σιγά σιγά να φθείρονται. Με την ηλικία, η φθορά της σπονδυλικής στήλης εξελίσσεται. Λόγω εκφυλιστικών διεργασιών, παρατηρείται μείωση του πάχους του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο οποίος λειτουργεί ως αμορτισέρ. Επιπλέον, εμφανίζονται ανώμαλες δομές στις οστικές ακμές των παρακείμενων σπονδύλων: οστικά σπιρούνια, σπονδυλόφυτα, που μειώνουν το εύρος κίνησης.

Οι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές ξεκινούν από τον πολφικό πυρήνα, στη συνέχεια εξαπλώνονται στον ινώδη δακτύλιο, καθώς και σε άλλα δομικά στοιχεία του σπονδύλου, προκαλώντας την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων.

Λόγω απώλειας νερού, ο πολφικός πυρήνας παύει να κατανέμει ομοιόμορφα το κατακόρυφο φορτίο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τον ινώδη δακτύλιο. Η υπερβολική συμπίεση (συμπίεση) οδηγεί σε μηχανική βλάβη του, εμφάνιση ρήξεων και ρωγμών. Οι αρθρώσεις αρχίζουν να βιώνουν υπερβολικό στρες, το οποίο σταδιακά οδηγεί σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και πόνο.

Έτσι, η κύρια αιτία της οστεοχονδρωσίας είναι η φυσική γήρανση. Ωστόσο, η ανάπτυξή της διευκολύνεται και από έναν συνδυασμό πολλών δυσμενών παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα;
 • Πραγματοποιήθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.
 • Τραυματισμοί σε αυτό το τμήμα της σπονδυλικής στήλης.
 • Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση);
 • Αδυναμία των μυών της πλάτης.
 • Υπερβολικό σωματικό βάρος;
 • Αυξημένο φορτίο στη σπονδυλική στήλη.

Υποτίθεται ότι η ενέλιξη (γήρανση) του χόνδρου και του οστικού ιστού των σπονδύλων καθορίζεται γενετικά και η εξέλιξη σε κατάσταση ασθένειας με χαρακτηριστικά συμπτώματα και εκδηλώσεις συμβαίνει υπό την επίδραση εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Οι διεργασίες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα εάν προηγηθούν βλάβες (μηχανικές, φλεγμονώδεις κ. λπ. ).

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας της θωρακικής περιοχής

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης θα εξαρτηθούν από το στάδιο της παθολογικής διαδικασίας και τις υπάρχουσες δομικές διαταραχές. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της σπονδυλικής στήλης (αυχενική, οσφυϊκή), το ριζικό σύνδρομο και άλλες νευρολογικές επιπλοκές είναι λιγότερο τυπικές για τη θωρακική περιοχή. Αυτό εξηγείται από την παρουσία ενός οστικού πλαισίου του θώρακα, που περιορίζει τη μετατόπιση και τη συμπίεση αυτού του τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στη θωρακική περιοχή (ραχιαία ή θωρακική οσφυαλγία) σχετίζεται με ακινητοποίηση των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων.

Αναφορά! Η θωρακική οσφυϊκή μοίρα, ή dorsago, στη νευρολογία αναφέρεται σε οξύ πόνο υψηλής έντασης που εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που συχνά σχετίζεται με δυσκολία στην αναπνοή. Η αιτία της πάθησης έγκειται σε σοβαρό σπασμό των μυών της πλάτης. Δεν μπορεί να αγνοηθεί, γιατί. . . Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί παρομοίως να ξεκινήσει και η συχνή οσφυαλγία μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές παθολογίες στο σώμα.

Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες. Κατά κανόνα, δεν είναι τόσο έντονο όσο με βλάβη σε άλλα μέρη της σπονδυλικής στήλης, αλλά σχετίζεται επίσης με την κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, εντοπίζεται μυϊκή υπερτονία σε αυτή την περιοχή, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια.

Ο πόνος μπορεί να είναι θαμπός, καυστικός, βαθύς, παροξυσμικός ή συνεχής. Μπορεί να γίνει αισθητό στο στήθος, στην περιοχή της καρδιάς και σε άλλα όργανα. Οι ασθενείς το περιγράφουν ως «πάσσαλο στο στήθος», «συμπίεση του θώρακα με τσέρκι», «χτύπημα με μαχαίρι ανάμεσα στις ωμοπλάτες». Αυτό το τμήμα χαρακτηρίζεται από πόνο που ακτινοβολεί και συσχετίζεται με βαθείς αναστεναγμούς, βήχα και ξαφνικές κινήσεις του θώρακα.

Χωρίς θεραπεία, η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συχνά περιπλέκεται από μεσοπλεύρια νευραλγία. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος με καύση μπορεί να εντοπιστεί στην περιοχή της καρδιάς και μπορεί να εκληφθεί από τον ασθενή ως εκδηλώσεις καρδιακής παθολογίας.

πόνος στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Σπουδαίος! Εάν αισθάνεστε πόνο στην περιοχή της καρδιάς, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε διαφορική διάγνωση μόνοι σας. Για να αποκλείσετε τις καρδιακές παθήσεις και να αποτρέψετε την εξέλιξη των παθολογικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη, είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε την επίσκεψη σε γιατρό, να μην περιμένετε τον πόνο και να μην κάνετε αυτοθεραπεία.

Ο πόνος μπορεί να αυξηθεί με τη σωματική δραστηριότητα, την κάμψη και το ψυχοσυναισθηματικό στρες. Όταν επηρεάζονται οι ακραίοι σπόνδυλοι αυτής της περιοχής, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης, στο ιερό οστό ακόμα και στους γλουτούς.

Διάγνωση οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής

Η διάγνωση της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Πρώτα απ 'όλα, ο γιατρός θα συλλέξει το ιστορικό:

 • Μάθετε το ιατρικό ιστορικό σας.
 • Είχε κάποιος στενός συγγενής που είχε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης;
 • Πριν από πόσο καιρό ξεκίνησαν τα συμπτώματα και ποια είναι η έντασή τους;
 • Τι συνοδά νοσήματα υπάρχουν;

Απαιτείται φυσική εξέταση του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του δέρματος, της αξιολόγησης των διαταραχών της στάσης του σώματος και της ψηλάφησης (αίσθησης) των μυών που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη. Μπορούν να γίνουν νευρολογικές εξετάσεις για να γίνει διάγνωση.

Ενόργανη διάγνωση

Τα διαγνωστικά απεικόνισης σάς επιτρέπουν να αξιολογήσετε τον βαθμό βλάβης του χόνδρου, να εντοπίσετε άλλες υπάρχουσες διαταραχές και να αποκλείσετε ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Οι συνιστώμενες μέθοδοι για την ενόργανη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία (σπονδυλογραφία) - παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή του οστού, την παρουσία οστεοφύτων, την κατάσταση των αρθρώσεων της όψης.
 • Η αξονική τομογραφία (αξονική τομογραφία) σας επιτρέπει να εξετάσετε τα πάντα λεπτομερώς και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνετε μετρήσεις· έχει πλεονεκτήματα έναντι της μαγνητικής τομογραφίας στη διάγνωση της παθολογίας των δομών των οστών.
 • Η μαγνητική τομογραφία (μαγνητική τομογραφία) σας επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση των μαλακών ιστών, να διαγνώσετε φλεγμονώδεις διεργασίες, όγκους, κήλες σπονδυλικής στήλης, να εντοπίσετε παθολογικές αλλαγές σε χόνδρους, οστά, συνδέσμους, αιμοφόρα αγγεία και να προσδιορίσετε τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία, ανιχνεύονται αγγειακές παθολογίες και διαταραχές της κυκλοφορίας των ιστών στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι αποκλεισμοί φαρμάκων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς σκοπούς. Λόγω της ποικιλίας των εκδηλώσεων του πόνου, συχνά υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής πρόσθετης έρευνας για τον αποκλεισμό:

 • Στηθάγχη;
 • Εμφραγμα μυοκαρδίου;
 • Ανευρύσματα αορτής,
 • Χολοκυστίτιδα,
 • Γαστρικό έλκος;
 • Πνευμονία;
 • Ογκολογικά νοσήματα κ. λπ.

Μέθοδοι θεραπείας της θωρακικής οστεοχόνδρωσης

αίθουσα θεραπευτικού μασάζ

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια που απαιτεί πολύπλοκη θεραπεία. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με ειδικούς στον τομέα της τραυματολογίας και της νευρολογίας για να μάθετε τις ακριβείς αιτίες των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Η τακτική θεραπείας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της νόσου. Συνήθως, η πρώτη θεραπευτική επιλογή είναι η συντηρητική θεραπεία, όπως η φυσικοθεραπεία, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η θερμοθεραπεία και οι ενέσεις νευρικού αποκλεισμού.

Η θεραπεία άσκησης για την οστεοχονδρωσία της θωρακικής περιοχής σάς επιτρέπει να ενισχύσετε τους μύες της πλάτης και της μεσοσπονδυλικής περιοχής, να σχηματίσετε έναν μυϊκό κορσέ και τη σωστή στάση, να παρέχετε μυϊκή χαλάρωση και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σε αυτό το τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Για την οστεοχονδρωσία αυτής της περιοχής, οι ασκήσεις αναπνοής, η σύνδεση των ωμοπλάτων και η περιστροφή των ώμων είναι χρήσιμες.

Το μασάζ βοηθά στην ομαλοποίηση της παροχής αίματος, της λεμφικής παροχέτευσης και ενεργοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες. Συνταγογραφείται εκτός έξαρσης, όταν ο ασθενής δεν υποφέρει από έντονο πόνο. Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι ιατρικού μασάζ: χειροκίνητο (χέρι), υποβρύχιο, κενό.

Οι μέθοδοι χειρωνακτικής θεραπείας είναι επίσης δημοφιλείς. Οι χειροπράκτες εργάζονται με μπλοκ και σφιγκτήρες του μυοσκελετικού συστήματος, αφαιρώντας τους χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Το βελονισμό ή το βελονισμό μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για οξύ πόνο. Κατά τη διάρκειά της, ο γιατρός, πιέζοντας τα δάχτυλά του σε ορισμένα σημεία με διαφορετικές εντάσεις, έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο το σώμα.

Οι τεχνικές φυσικοθεραπείας είναι αρκετά αποτελεσματικές στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Βοηθούν στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην ενίσχυση των μυών της σπονδυλικής στήλης. Ανάμεσα τους:

 • Θεραπεία με υπερήχους;
 • Ηλεκτροφόρηση φαρμάκων;
 • Θεραπεία με λέιζερ στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
 • Διαδερμική ηλεκτρική νευρομυοδιέγερση;
 • Έκθεση σε μαγνητικά πεδία.
 • Θεραπεία ηλεκτρικών παλμών.

Για την ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος, συνιστάται συνδυασμός μεθόδων φαρμακευτικής και μη φαρμακευτικής θεραπείας. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι ορατά μετά τις πρώτες επεμβάσεις. Το κύριο πράγμα δεν είναι να καθυστερήσετε την επίσκεψη σε γιατρό και να ξεκινήσετε τη θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου.

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν βοηθήσει, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Τις περισσότερες φορές, εκτελούνται εργασίες αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης. Σας επιτρέπουν να σταματήσετε τη συμπίεση του νωτιαίου μυελού, των νευρικών ριζών από κήλες, οστεόφυτα ή υπερτροφικούς συνδέσμους και να διορθώσετε το προσβεβλημένο τμήμα.

Μετά τη χειρουργική θεραπεία, θα χρειαστεί να φορέσετε ειδικό κορσέ για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, συνταγογραφείται μια πορεία ιατρικής αποκατάστασης.

Θεραπεία της θωρακικής οστεοχονδρωσίας στο σπίτι

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης στο σπίτι μπορεί να είναι αποτελεσματική εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτα απ 'όλα, η διάγνωση πρέπει να τεθεί από έναν ειδικό μετά από πλήρη εξέταση. Οι μέθοδοι θεραπείας θα πρέπει επίσης να συζητηθούν με έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις παρουσία συνοδών παθολογιών.

Το πιο σημαντικό και βασικό είναι να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να ελέγξετε το σωματικό βάρος και να προσθέσετε αρκετή σωματική δραστηριότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην πλάτη είναι η άσκηση. Θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, θα αντιμετωπίσουν πιο εύκολα το στρες και έτσι θα αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ή υπάρχει έντονος, οξύς πόνος, είναι καλύτερα να ξαπλώσετε και να βεβαιωθείτε ότι η σπονδυλική στήλη παραμένει σε ηρεμία. Οι θερμικές θεραπείες και το μασάζ βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων αισθήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία στο σπίτι δεν αντικαθιστά τη διαβούλευση με έναν ειδικό και την εφαρμογή των συστάσεων του. Η ανεξέλεγκτη αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και στην ανάπτυξη επιπλοκών.

Με ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Οι νευρολόγοι και οι ορθοπεδικοί αντιμετωπίζουν την οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Διενεργούν διαγνωστικά, κάνουν διάγνωση και επιλέγουν την κατάλληλη θεραπεία. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να χρειαστεί να συμβουλευτούν έναν φυσιοθεραπευτή και έναν γιατρό άσκησης.

Εάν έχετε πόνο στη θωρακική περιοχή, μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή. Θα αναλύσει τις κλινικές εκδηλώσεις, θα συνταγογραφήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό.

Θεραπεία της θωρακικής οστεοχονδρωσίας

Οι γιατροί στην περιφερειακή σας κλινική θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε κλινική διαθέτει τον απαραίτητο σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό, ο οποίος σας επιτρέπει να λαμβάνετε τις πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης και να επιλέξετε την πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας. Έμπειροι ειδικοί διαφόρων προφίλ βοηθούν τους ασθενείς να αποκαταστήσουν την υγεία τους σε άνετες συνθήκες: νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, φυσιοθεραπευτές, θεραπευτές μασάζ, θεραπευτές.

Εάν είναι απαραίτητο, στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι δυνατό να λάβετε συμβουλές από άλλους εξειδικευμένους ειδικούς στο συντομότερο δυνατό χρόνο και χωρίς ουρές. Οι σύμβουλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν εάν προκύψουν ερωτήσεις. Συμπληρώστε τη φόρμα σχολίων στο Διαδίκτυο και σίγουρα θα σας καλέσουν ξανά.