Τι είναι η αρθροπάθεια των αρθρώσεων. Αιτίες και θεραπεία της αρθροπάθειας

Αρχικά, ας ορίσουμε τι είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα ή η αρθρίτιδα είναι μια αρθρική νόσος κατά την οποία ο χόνδρινος ιστός των μεσοαρθρικών επιφανειών έχει υποστεί βλάβη. Ταυτόχρονα, όχι μόνο οι αρθρικοί χόνδροι εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία, αλλά και οι σύνδεσμοι, η αρθρική μεμβράνη, οι περιαρθρικοί μύες.

Η αρθροπάθεια μπορεί να είναι δύο μορφών: εντοπισμένη, στην οποία προσβάλλεται μία από τις αρθρώσεις (άρθρωση ποδιού, άρθρωση γόνατος κ. λπ. ), και γενικευμένη. Οι τύποι αυτής της νόσου εξαρτώνται από την προσβεβλημένη άρθρωση και είναι:

 • Κοξάρθρωση (ή ισχίου).
 • γονάρθρωση (ή γόνατο)?
 • αρθροπάθεια των περιφερικών μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων (κόμβοι Heberd).
 • βλάβη στις εγγύς μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις.
 • πολυοστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων των χεριών (νόσος του Kelgen).
 • αρθροπάθεια ώμου?
 • σπονδυλαρθρίτιδα της οσφυοϊερής περιοχής.
 • αρθροπάθεια του αστραγάλου (αρθροπάθεια του ποδιού).

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

 • πόνος και παραμόρφωση
 • "ξηρό" τσούξιμο στην άρθρωση,
 • μειωμένη κινητικότητα (λόγω μειωμένου αρθρικού χώρου και μυϊκού σπασμού γύρω από τη φλεγμονώδη άρθρωση).

Η άρθρωση μπορεί να διογκωθεί, το χρώμα του δέρματος πάνω της να αλλάξει (εμφανίζεται ερυθρότητα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θερμοκρασία αυξάνεται.

Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί της νόσου (σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μόνο 3)

 1. Στον πρώτο βαθμό, η παρουσία προβλημάτων στην άρθρωση μπορεί να προσδιοριστεί από την παρουσία τσακίσματος, μυρμηκίασης και συνοδού πόνου. Ωστόσο, η θερμοκρασία του σώματος δεν αυξάνεται, δεν εμφανίζεται πρήξιμο. Συνιστάται η έναρξη της θεραπείας ήδη από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου.
 2. Στον δεύτερο βαθμό ανάπτυξης της νόσου, υπάρχουν ορατές αλλαγές. Υπάρχει συνεχής κόπωση και αίσθημα πίεσης στην πάσχουσα περιοχή, η οποία αυξάνεται με τη σωματική καταπόνηση. Μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων.
 3. Ο τρίτος βαθμός συνοδεύεται από συμπτώματα συνεχούς έντονου πόνου στις αρθρώσεις (ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας). Υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες. Οι αρθρώσεις μπορεί να αποτύχουν εντελώς και το άτομο να γίνει ανίκανο.
 4. Ο τέταρτος βαθμός της νόσου είναι η παρουσία συνεχούς έντονου πόνου, στον οποίο τα ισχυρά φάρμακα είναι ανίσχυρα.

Διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματα και τη θεραπεία διαφόρων τύπων οστεοαρθρίτιδας.

Συμπτώματα και θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του ισχίου

Τα συμπτώματα της νόσου χαρακτηρίζονται από πόνο ή απλώς μια αίσθηση τραβήγματος στη βουβωνική χώρα, ειδικά το βράδυ, μετά από σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δυσάρεστες αισθήσεις περνούν γρήγορα. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος και πιο έντονος ακόμη και με μικρή προσπάθεια. Ο ασθενής αρχίζει να κουτσαίνει, προσπαθώντας να μειώσει το φορτίο στο φλεγμονώδες όργανο. Η κίνηση γίνεται όλο και πιο περιορισμένη. Με την εξέλιξη της νόσου εμφανίζεται ατροφία των μυών του μηρού και βράχυνση του πάσχοντος άκρου.

Ανάλογα με τον βαθμό της νόσου, η θεραπεία μπορεί να είναι με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση (III-IV βαθμού).

Όπως είναι φυσικό, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η νόσος και ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να προχωρήσει η νόσος και ο ασθενής να διατηρήσει υψηλή ποιότητα ζωής.

Έτσι, στα αρχικά (στάδια Ι και ΙΙ), διάφορα φάρμακα, ειδική γυμναστική, χειρωνακτική θεραπεία και υποχρεωτική δίαιτα σε τέτοιες περιπτώσεις θα βοηθήσουν. Η δίαιτα στοχεύει στη μείωση του βάρους του ασθενούς για τη μείωση του φορτίου στις αρθρώσεις (αν υπάρχει βέβαια πρόβλημα υπέρβαρου). Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε λαχανικά και φρούτα για να τροφοδοτείτε τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα. Ο κορεσμός με πρωτεΐνη, που είναι η βάση οποιουδήποτε συνδετικού ιστού, είναι προτεραιότητα, επομένως στη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνονται γαλακτοκομικά και όσπρια, ζελέ, ζελέ με χαμηλά λιπαρά.

Ο ασθενής μπορεί να συνταγογραφήσει μια πορεία βελονισμού και φυσιοθεραπείας, η οποία, εκτός από τη γυμναστική που ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να περιλαμβάνει υποβρύχιο μασάζ, θερμική θεραπεία, υδρο- και λουτροθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορθοπεδικές κατασκευές (χρήση μπαστούνι στο περπάτημα, μαξιλάρια σε σχήμα σφήνας, ανυψωτικά καθίσματα, ορθώσεις).

Φάρμακα που συνταγογραφούνται στον ασθενή για τη θεραπεία αυτής της νόσου (βαθμοί Ι-ΙΙ):

 • μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες. Αυτά τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίζουν τον πόνο στη βουβωνική χώρα και το ισχίο και όχι απευθείας για τη θεραπεία των αρθρώσεων.
 • χονδροπροστατευτικά. Τα φάρμακα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της δομής του κατεστραμμένου χόνδρου της άρθρωσης και θρέφουν τον χόνδρο, δηλ. προορίζεται για τη θεραπεία των αρθρώσεων?
 • Τα μυοχαλαρωτικά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του μυϊκού σπασμού. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς συχνά το σώμα προστατεύει έτσι την άρθρωση από μεγαλύτερη καταστροφή.
 • αλοιφές και κρέμες. Προορίζεται να ανακουφίσει την κατάσταση του ασθενούς, αλλά όχι για θεραπεία.
 • φάρμακα για ένεση σε ένα άρρωστο όργανο. Σπάνια χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη του πόνου.

Η χειρωνακτική θεραπεία είναι η εφαρμογή μιας από τις δύο μεθόδους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο γιατρός εκτελεί μια ήπια επέκταση της άρθρωσης του ισχίου, στην οποία εκτρέφονται τα οστά που αρθρώνονται μεταξύ τους. Εάν όλα γίνονται σωστά, η κίνηση του πάσχοντος οργάνου αποκαθίσταται μερικώς και ο σπασμός μειώνεται. Ωστόσο, η τεχνική είναι αρκετά χρονοβόρα (έως 15 επεμβάσεις ετησίως) και πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλ. συνοδεύεται από φαρμακευτική αγωγή και άλλα είδη θεραπείας.

Ο γιατρός εκτελεί χειραγώγηση με τη βοήθεια μιας απότομης κίνησης, η οποία φέρνει άμεση ανακούφιση στον ασθενή, ωστόσο, αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της νόσου σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους θεραπείας.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται στα τελευταία στάδια της νόσου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι επεμβάσεων, οι οποίοι εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες της νόσου. Έτσι, γίνονται επεμβάσεις εξοικονόμησης αρθρώσεων με διορθωτικές οστεοτομίες του εγγύς μηριαίου οστού και της λεκάνης. Επεμβάσεις για το κλείσιμο της άρθρωσης του ισχίου και επεμβάσεις για την αντικατάσταση της άρθρωσης (ή αρθροπλαστική).

Αρθροπάθεια των ποδιών

Είναι δυνατόν να οριστούν 2 τύποι παραμορφωτικής αρθροπάθειας των ποδιών: πρωτογενής και δευτερογενής. Η πρωτοπαθής χαρακτηρίζεται από την απουσία ορατών αιτιών ανάπτυξης της νόσου και θεωρείται γενετική. Η δευτερογενής αρθροπάθεια των ποδιών αναπτύσσεται στο πλαίσιο οποιασδήποτε ασθένειας (για παράδειγμα, πλατυποδία) ή τραυματισμών.

Η αρθροπάθεια των αρθρώσεων των ποδιών είναι ένας γενικός ορισμός για τις παθήσεις του αστραγάλου (αρθροπάθεια του ποδιού) και τη γονάρθρωση. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της αρθρικής νόσου των ποδιών (πόδι και γόνατο) συζητούνται παρακάτω.

Αρθροπάθεια του ποδιού: ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από τσούξιμο στον αστράγαλο, πόνο κατά το περπάτημα, που εξαφανίζεται κατά την ηρεμία, περιορισμένη κινητικότητα των αρθρώσεων, πρήξιμο των ποδιών και κοκκίνισμα του δέρματος στις αρθρώσεις, καθώς και ατροφία των παρακείμενων μυών. Τις περισσότερες φορές προσβάλλονται οι αρθρώσεις των δακτύλων των ποδιών. Η αρθροπάθεια του ποδιού διαγιγνώσκεται με ακτινογραφία.

Η θεραπεία της αρθροπάθειας του ποδιού, καθώς και της άρθρωσης του ισχίου, μπορεί να είναι χειρουργική και μη. Οι μη χειρουργικές μέθοδοι περιλαμβάνουν (στα αρχικά στάδια της νόσου):

 • ορθοπεδικά παπούτσια ή η χρήση ορθοπεδικών πέλματος σε άνετα παπούτσια,
 • χαμηλό τακούνι στα παπούτσια (3-4 cm),
 • φυσιοθεραπεία,
 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα,
 • ειδική ιατρική γυμναστική.

Εάν η αρθροπάθεια του ποδιού έχει φτάσει στο βαθμό ΙΙ-ΙΙΙ, μπορούν να συνταγογραφηθούν αναλγητικά και να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε μια δίαιτα για υπέρβαρους ασθενείς (για μείωση του φορτίου στις αρθρώσεις των ποδιών). Τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα, με χαμηλό τακούνι και να μην περιορίζουν την κίνηση.

Απαιτούνται φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και τη βοήθεια της αναγέννησης του χόνδρου στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει μασάζ ποδιών, θεραπευτικά λουτρά, θεραπεία με υπέρυθρο λέιζερ, ακτινοβολία UV, θεραπεία UHF, μαγνητική και υπερηχοθεραπεία.

Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας μπορεί να είναι:

 • αρθρόδεση, στην οποία υπάρχει μια άκαμπτη στερέωση της πάσχουσας περιοχής,
 • αρθροπλαστική, όταν η προσβεβλημένη άρθρωση αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση,
 • ενδοπροσθετική - αντικαταστήστε πλήρως την πάσχουσα άρθρωση με μια τεχνητή.

Συμπτώματα και θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Όπως και με άλλους τύπους αρθρώσεων, τα συμπτώματα της αναδυόμενης νόσου του χόνδρου του γόνατος είναι ήπιος πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οποίος εξαφανίζεται κατά την ηρεμία. Το γόνατο μπορεί να πρηστεί. Συχνά εμφανίζεται μετά από κατάγματα και εξαρθρήματα των ποδιών.

Στο στάδιο ΙΙ της νόσου εμφανίζεται μια χαρακτηριστική τσάκιση και συνοδεύεται από πόνο. Υπάρχει επίσης περιορισμός της κινητικότητας των αρθρώσεων, είναι δυνατή η συσσώρευση υγρών.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και διαδικασίες επούλωσης:

 • η οζονοθεραπεία ως αντιφλεγμονώδης και αναλγητικός παράγοντας,
 • η κινησιοθεραπεία είναι η εκτέλεση ειδικών ασκήσεων για τη βελτίωση της ελαστικότητας των συνδέσμων και της κυκλοφορίας του αίματος,
 • λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Θεραπεία της αρθροπάθειας με λαϊκούς τρόπους

Φυσικά, οι λαϊκές θεραπείες δεν πρέπει να λαμβάνονται ως πανάκεια για μια τόσο σοβαρή ασθένεια όπως η αρθροπάθεια. Αλλά σε συνδυασμό με την πορεία της θεραπείας που συνταγογραφεί ο γιατρός, οι λαϊκές θεραπείες θα επιταχύνουν την ανάρρωση.

λάδι λεβάντας για την αρθρίτιδα
 1. Για την ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων, είναι δυνατή η χρήση χυμού λάχανου, στον οποίο εμποτίζεται ένα φυσικό κομμάτι μαλλί και στη συνέχεια γίνονται κομπρέσες κάθε βράδυ. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε χυμό λάχανου εντός τριών ημερών, μετά το οποίο είναι απαραίτητο να κάνετε φρέσκο.
 2. Οι κομπρέσες γίνονται επίσης από ένα ολόκληρο φύλλο λάχανου, αλειμμένο με μέλι. Απλώνουμε την λερωμένη πλευρά στην ένωση, την τυλίγουμε με μεμβράνη σελοφάν και την τυλίγουμε ζεστά. Το αφήνουμε όλο το βράδυ.
 3. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στην αρθροπάθεια των ποδιών, θρυμματισμένη λευκή κιμωλία ή κελύφη αυγών και κεφίρ αναμιγνύονται μέχρι να ληφθεί μια ομοιογενής μάζα, η οποία εφαρμόζεται στο πόδι τη νύχτα με τη μορφή κομπρέσας. Το ασβέστιο που περιέχεται σε αυτά τα προϊόντα βελτιώνει τη ροή του αίματος και, κατά συνέπεια, ανακουφίζει από τον πόνο και το πρήξιμο.
 4. Η κομπρέσα βρώμης βοηθά επίσης στη μείωση του πόνου στην αρθροπάθεια των αρθρώσεων. Για μια κομπρέσα, είναι απαραίτητο να μαγειρέψετε ένα παχύρρευστο χυλό, να το κρυώσετε, να το τυλίξετε σε ένα πανί και να το εφαρμόσετε στο σημείο που πονάει όλη τη νύχτα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο μία φορά και μετά να το παρασκευάσετε φρέσκο.
 5. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ποτό από το στόμα. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι βραστό νερό. μεγάλο. ελαιόλαδο και μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο. Πρέπει να λαμβάνεται 2 φορές την ημέρα όταν εμφανίζεται πόνος.

Για άλλη μια φορά σημειώνουμε ότι το κυριότερο είναι η ολοκληρωμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση της αρθρώσεως, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές και χειρουργική επέμβαση.