Συμπτώματα και θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, η οποία χαρακτηρίζεται από εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, με παρουσία σημαντικής μείωσης του ύψους του, αντιδραστική ανάπτυξη του οριακού οστεόφυτου, καθώς και σκλήρυνση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Οι σπόνδυλοι της αυχενικής περιοχής είναι αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο. Το μυϊκό πλαίσιο σε αυτή την περιοχή έχει σχετικά αδύναμη ανάπτυξη, επομένως, η αυχενική οστεοχόνδρωση, ακόμη και σε περίπτωση ελαφρού φορτίου, οδηγεί σε μετατόπιση του δίσκου της σπονδυλικής στήλης, ακολουθούμενη από συμπίεση των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Ο προσβεβλημένος χόνδρινος ιστός του δίσκου από την οστεοχόνδρωση σταδιακά μετατρέπεται και εκφυλίζεται σε σχηματισμό οστού. Ως αποτέλεσμα, ο δίσκος σκληραίνει και μειώνεται σε μέγεθος και τελικά χάνει τις αντικραδασμικές ιδιότητες μεταξύ των σπονδυλικών δίσκων, γεγονός που προκαλεί πίεση στις νευρικές απολήξεις, με την περαιτέρω εμφάνιση πόνου.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι της αυχενικής περιοχής είναι μια ινοχονδροειδής πλάκα. Στη μέση του δίσκου βρίσκεται ο πυρήνας, ο οποίος περιβάλλεται από έναν ινώδη δακτύλιο, δηλαδή ιστό που μοιάζει με τένοντες. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν έχει αγγειακό σύστημα και επομένως η διατροφή γίνεται με τη βοήθεια άλλων ιστών.

Μια σημαντική πηγή μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι οι νωτιαίοι μύες, είναι η δυστροφία τους που οδηγεί σε συμπτώματα οστεοχονδρωσίας. Στη διαδικασία άρσης βαρών, άλματος ή άλλης σωματικής άσκησης, οι λειτουργίες απορρόφησης κραδασμών της σπονδυλικής στήλης διατηρούν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ των σπονδύλων. Η διαταραχή είναι παθολογία. Φωτογραφία παρακάτω.

Προεξοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου της σπονδυλικής στήλης - σημάδι οστεοχονδρωσίας

Θα ήθελα να τονίσω, δεδομένου ότι οι προεξοχές (τα κύρια σημάδια της οστεοχονδρωσίας) είναι πολύ πιο πιθανό να σχηματιστούν στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ως εκ τούτου εμφανίζονται επιπλοκές - μεσοσπονδύλιες κήλες.

Μια προεξοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια πρόπτωση (προεξοχή) του δίσκου χωρίς ρήξη του ινώδους δακτυλίου.

Η εκροή του πολφικού πυρήνα, δηλαδή η ρήξη του ινώδους δακτυλίου, είναι μια κήλη δίσκου - το τελικό στάδιο της οστεοχονδρωσίας.

Λόγοι ανάπτυξης

 1. Λοιμώξεις.
 2. Μέθη.
 3. Μεταβολική νόσος.
 4. Αλλαγές ηλικίας.
 5. γενετική προδιάθεση.
 6. Έλλειψη υγρών και βιταμινών στη διατροφή (υποσιτισμός).
 7. Κάκωση σπονδυλικής στήλης.
 8. Υπέρβαρος.
 9. Κακή οικολογία.
 10. Διαταραχή στάσης του σώματος.
 11. Rachiocampsis.
 12. Πλατυποδία.
 13. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής του σώματος.
 14. Αστάθεια τμημάτων στη σπονδυλική στήλη.
 15. Παρατεταμένη παραμονή σε άβολες θέσεις (πίεση στους δίσκους).
 16. Συχνές σπασμωδικές κινήσεις ή αλλαγή στη θέση του σώματος.
 17. Υπερφόρτωση της σπονδυλικής στήλης λόγω της χρήσης άβολων παπουτσιών, όπως τα ψηλοτάκουνα.
 18. Φυσική άσκηση.
 19. Ανώμαλα ανεπτυγμένο μυϊκό σκελετικό σύστημα.
 20. Εγκυμοσύνη.
 21. στρεσογόνες καταστάσεις.
 22. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 23. Κάπνισμα.
 24. Υποθερμία.
 25. Παραμονή σε κρύο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 26. Νευρική ένταση.

Σημάδια και συμπτώματα

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ζάλη, πονοκέφαλος. Πρέπει να τονιστεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα σημάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης συνοδεύονται από πονοκεφάλους. Αυτή η περίσταση σχετίζεται με πίεση στα αγγεία του τραχήλου και της κεφαλής. Συνήθως, αυτά τα συμπτώματα και το σύνδρομο πόνου προκαλούν σοβαρή ενόχληση σε ένα άτομο, μειώνοντας την απόδοση. Επιπλέον, ο πονοκέφαλος εντείνεται με διάφορες κινήσεις του σώματος.
 • ζάληεμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας απότομης στροφής του κεφαλιού στο πλάι.
 • Πόνος στο στήθος και στα χέριακατά την περίοδο της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής περιοχής, μοιάζει πολύ με τα σημάδια της στηθάγχης, δηλαδή, καύσου ή πιεστικού πόνου στην καρδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στα χέρια συνοδεύεται από ένα αίσθημα μυρμηκίασης και μουδιάσματος.
 • Οσφυαλγία- Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Μια παρόμοια δυσάρεστη αίσθηση όπως ένας ισχυρός πόνος εκτείνεται στα δάχτυλα των χεριών.
 • Μούδιασμα της γλώσσας. Η εμφάνιση αυτού του συμπτώματος της αυχενικής οστεοχόνδρωσης προκαλεί περιορισμό των κινήσεων της γλώσσας. Από αυτή την άποψη, πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για αλλαγή στον τόνο των φωνητικών χορδών (γίνονται πολύ τραχιές), καθώς και για την ομιλία.
Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Διαγνωστικά

Έτσι, η διάγνωση και η θεραπεία πραγματοποιείται από ειδικούς γιατρούς - σπονδυλολόγους, ορθοπεδικούς, νευροχειρουργούς, με τη βοήθεια οπτικής εξέτασης του ασθενούς σε σχέση με καταγγελίες περιορισμένης κινητικότητας ή παραμόρφωσης. Εξετάστε τον ασθενή σε καθιστή θέση, ξαπλωμένο, όρθιο, σε ηρεμία ή σε κίνηση. Το επίπεδο βλάβης στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης καθορίζεται σύμφωνα με ένα ειδικό σχήμα.

Ο προσδιορισμός του εντοπισμού, του βαθμού και της φύσης του πόνου, η αυξημένη ένταση στους μύες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται με την αίσθηση της σπονδυλικής στήλης. Η κάμψη, η στροφή, η κάμψη του σώματος δείχνουν το εύρος κίνησης στην πληγείσα περιοχή.

Στο μέλλον, η οστεοχόνδρωση διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή ακτινογραφία. Ο έλεγχος της κατάστασης των αγγείων της τραχηλικής περιοχής απαιτεί το διορισμό τομογραφίας διπλής όψης ή υπερηχογραφήματος.

Θεραπευτική αγωγή

Στο αρχικό στάδιο της θεραπείας της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, ο πόνος στον αυχένα αυξάνεται

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και οι επιπλοκές της αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους που στοχεύουν στην εξάλειψη των συνδρόμων πόνου, της δυσλειτουργίας των ριζών της σπονδυλικής στήλης, καθώς και στην πρόληψη της εξέλιξης δυστροφικών αλλαγών στη δομή της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, τότε, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, πραγματοποιείται χειρουργική (εγχειρητική) θεραπεία, όπου ο όγκος εξαρτάται από την κλινική εκδήλωση της οστεοχόνδρωσης και το επίπεδο της βλάβης.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας εξαρτάται άμεσα από τη σοβαρότητα της πορείας της νόσου, τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, τη μέθοδο θεραπείας που χρησιμοποιείται, τη συνειδητή εφαρμογή των συστάσεων και των συνταγών του θεράποντος ιατρού. Συνήθως, στην αρχή της θεραπείας, παρατηρείται αύξηση του πόνου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αλλά σύντομα διακόπτονται με τη χρήση φαρμάκων, φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών, καθώς και με τη διενέργεια φυσικών διαδικασιών και θεραπευτικού μασάζ.

Το πιο αποτελεσματικό αποτέλεσμα στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας είναι η σύνθετη θεραπεία ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος στο σύνολό του.

Γυμνάσια

Οι ασκήσεις και η γυμναστική για την οστεοχόνδρωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, ενισχύουν τους αυχενικούς μύες, έτσι ώστε η οστεοχόνδρωση να μειώνει την πιθανότητα υποτροπής.

 1. Συνιστάται να ξεκινήσετε μεμια απλή άσκηση - δέκα μη απότομες στροφές της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η γυμναστική εκτελείται ως εξής: το κεφάλι γυρίζει προς τη μία κατεύθυνση, ενώ παγώνει σε ένα ορισμένο σημείο για αρκετά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια στο άλλο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το κεφάλι δεν πρέπει να χαμηλώνει, το βλέμμα στρέφεται μπροστά σας.
 2. Ασκήσεις - κλίσεις κεφαλιού. Το κεφάλι γέρνει προς τα αριστερά για να αγγίξει την άρθρωση του ώμου με το αυτί και οι ώμοι πρέπει να παραμένουν χαλαροί. Επαναλαμβάνουμε στη δεξιά πλευρά. Οι παραπάνω ασκήσεις αποκαθιστούν τις ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών. Φωτογραφία παρακάτω.
 3. Θεραπευτικές ασκήσεις στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης για την οστεοχονδρωσία
 4. Διατατικές ασκήσεις για τους μύες του λαιμού.Λυγίζουμε το λαιμό και γέρνουμε το κεφάλι μπρος-πίσω. Στη διαδικασία της κίνησης προς τα εμπρός, το πηγούνι πιέζεται στο στήθος και κρατιέται σε παρόμοια θέση για αρκετά δευτερόλεπτα. Ως αποτέλεσμα, βιδώνουμε την κεφαλή στην αρχική της θέση και την γέρνουμε προς τα πίσω. Οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται δέκα φορές.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ασκήσεις ή η γυμναστική για το λαιμό είναι πολύ απλές, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές. Το κύριο πράγμα είναι να ασκείσαι τακτικά..

Μασάζ

Η οστεοχόνδρωση δεν είναι πρόταση! Η θεραπεία με φάρμακα, το μασάζ, οι θεραπευτικές ασκήσεις είναι αρκετά δυνατές στο σπίτι.

Το μασάζ της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με οστεοχονδρωσία πραγματοποιείται παρουσία ενός ατόμου κοντά σας. Το λάδι μασάζ χρησιμοποιείται για τη μείωση της ενόχλησης.

Για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία, προετοιμάζεται ο λαιμός, τοποθετώντας έτσι τον ασθενή σε μια ευρεία επιφάνεια και τοποθετώντας μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από τις ωμοπλάτες.Αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν στο τέντωμα των μυών του λαιμού και στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης. Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι μύες του ασθενούς χαλαρώνουν. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής κάθεται σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη..

Μετά από ορισμένο χρόνο, ο λαιμός λιπαίνεται με λάδι μασάζ. Το λάδι λαμβάνει υπόψη φάρμακα που έχουν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους. Ένα τέτοιο λάδι περιέχει συνήθως καψαϊκίνη, η οποία θερμαίνεται όταν χρησιμοποιείται, παρέχοντας έτσι ένα άνετο περιβάλλον τη στιγμή που εκτελείται το μασάζ.

Έτσι, το μασάζ ξεκινά ως εξής, πιάνεται ο τραπεζοειδής μυς, ο οποίος κατεβαίνει από το πάνω μέρος του λαιμού στον ώμο. Ζυμώστε το αρκετά δυνατά για να νιώσετε την πίεση, αλλά απαλά, χωρίς πόνο. Ο μυς της αριστερής πλευράς γίνεται μασάζ με το δεξί χέρι. Κάθε μυς μετράται για πέντε λεπτά, στη συνέχεια αφήνεται να ξεκουραστεί και επαναλαμβάνεται ξανά.

Το μασάζ ολοκληρώνεται τυλίγοντας το μέρος που του έγινε μασάζ με μια ζεστή πετσέτα και μετά είναι επιθυμητή η ανάπαυση στο κρεβάτι.. Η σωστή άσκηση του μασάζ προκαλεί υπνηλία.