Αιτίες ανάπτυξης του σταδίου και της μορφής αρθρώσεως της άρθρωσης του γόνατος

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος είναι προοδευτική. Με την ανάπτυξη της νόσου, πρώτα υποφέρει ο χόνδρος, μετά τα οστικά στοιχεία συμμετέχουν στην καταστροφική διαδικασία. Η υψηλή σωματική δραστηριότητα, η σωματική αδράνεια, οι μεταβολικές διαταραχές οδηγούν στα αίτια των προβλημάτων.

Καθώς αναπτύσσεται η νόσος, υπάρχει κίνδυνος αγκύλωσης, η οποία συνοδεύεται από μείωση της κινητικής δραστηριότητας της άρθρωσης.

Χαρακτηριστικά της νόσου

πόνος στο γόνατο αρθροπάθειας

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος συνοδεύεται από παραμόρφωση και καταστροφή του χόνδρου. Η παθολογία χαρακτηρίζεται από χρόνια εκφυλιστική φύση και προκαλεί πόνο διαφόρων βαθμών έντασης.

Προκαλεί πλήρη απώλεια της κινητικής δραστηριότητας και απώλεια λειτουργικότητας. Σύμφωνα με το ICD-10, η ασθένεια κωδικοποιείται ως εξής: M17. Γονάρθρωση (αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος).

Οι παθολογίες είναι πιο επιρρεπείς στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος αρθρώσεων είναι πολύ μεγαλύτερος σε άτομα με κιρσούς και υπέρβαρα. Γι' αυτό η νόσος είναι πιο συχνή σε παχύσαρκες γυναίκες άνω των 40 ετών. Επηρεάζονται και οι ηλικιωμένοι. Στα νεαρά άτομα, η αρθροπάθεια αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια σωματικής εργασίας ή αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η αρθροπάθεια πρέπει να διακρίνεται από την αρθρίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλείται από διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μολυσματικές ασθένειες οδηγούν επίσης στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Στη φωτογραφία η κλινική εικόνα της αρθρώσεως

κλινική εικόνα οστεοαρθρίτιδας γόνατος

στάδια

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος έχει 2 κύριες ποικιλίες - πρωτογενή και δευτερογενή. Στην πρώτη περίπτωση, η ασθένεια εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και προκαλείται από παραβίαση της ανάπτυξης των επιφανειών των αρθρώσεων ή των συνδέσμων.

Σε αυτή την κατάσταση, η άρθρωση αντιμετωπίζει αυξημένα φορτία, γεγονός που οδηγεί σε εκφυλιστικές αλλαγές. Η δευτερογενής μορφή αρθροπάθειας σχετίζεται με τραυματισμούς και άλλες ασθένειες.

Η παθολογία μπορεί να είναι μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Στην πρώτη περίπτωση, η αιτία της νόσου είναι συχνότερα τραυματισμοί. Η αμφοτερόπλευρη μορφή της παθολογίας είναι συνήθως αποτέλεσμα παχυσαρκίας.

Υπάρχουν διάφορα στάδια στην ανάπτυξη της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί μια ασθένεια, τόσο πιο εύκολο είναι να την αντιμετωπίσετε.

Τα κύρια στάδια της νόσου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. 1 βαθμός- σε αυτό το στάδιο, οι άνθρωποι σπάνια πηγαίνουν στο γιατρό. Νιώθουν μια ελαφριά ενόχληση στο δεξί ή στο αριστερό γόνατο, η οποία εμφανίζεται μετά από πολύ περπάτημα. Το σύνδρομο πόνου εμφανίζεται μόνο μετά από αυξημένη σωματική καταπόνηση ή ισχυρή κάμψη και επέκταση του γόνατος. Κατά την εκτέλεση ακτινογραφίας, είναι δυνατό να παρατηρηθεί μια ελαφρά στένωση του χώρου της άρθρωσης και η εμφάνιση οστικών διεργασιών στη δομή των αρθρώσεων. Η παθολογία ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια άλλων εξετάσεων. Σε αυτό το στάδιο αρκεί η συντηρητική θεραπεία.
 2. 2 βαθμοί- χαρακτηρίζεται από πιο εμφανή συμπτώματα της νόσου, τα οποία είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Ο πόνος στο γόνατο γίνεται συνεχώς αισθητός. Είναι ιδιαίτερα έντονο το πρωί και το βράδυ. Ακόμη και σε ήρεμη κατάσταση, η ενόχληση δεν εξαφανίζεται. Το βάδισμα ενός ατόμου επιβραδύνεται, η κινητική δραστηριότητα διαταράσσεται, οι κινήσεις στο γόνατο συνοδεύονται από τραύμα. Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών που συνοδεύονται από ένα κομμάτι οστού ή χόνδρου να εισέλθει στην κοιλότητα της άρθρωσης. Αυτό προκαλεί αύξηση του πόνου και απώλεια της κινητικής δραστηριότητας. Κατά την ψηλάφηση του γόνατος, υπάρχει κίνδυνος έντονου πόνου και ορατής παραμόρφωσης της άρθρωσης. Συχνά αναπτύσσονται φλεγμονώδεις διεργασίες. Σε μια τέτοια κατάσταση, το γόνατο πρήζεται. Κατά την εκτέλεση ακτινογραφιών, μπορείτε να δείτε μια έντονη στένωση του χώρου της άρθρωσης, την παρουσία οστεοφύτων, την καμπυλότητα των οστών. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο ασθενής χρειάζεται πολύπλοκη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατό να γίνει χωρίς χειρουργική επέμβαση.
 3. 3 μοίρες- αντιπροσωπεύει μια παραμελημένη μορφή παθολογίας. Σε αυτό το στάδιο, ένα άτομο λαμβάνει μόνιμη αναπηρία. Ο ασθενής έχει συνεχή πόνο στο γόνατο, μειωμένη κινητική δραστηριότητα. Με οποιαδήποτε κίνηση, το γόνατο τσακίζει έντονα. Η άρθρωση χαρακτηρίζεται από έντονη παραμόρφωση, αυξάνεται σε μέγεθος λόγω της συσσώρευσης υγρού και χάνει σχεδόν εντελώς την κινητικότητα. Κατά την εκτέλεση ακτινογραφίας, είναι δυνατό να παρατηρηθεί η καταστροφή της συνδεσμικής συσκευής και των μηνίσκων, η τριβή του χόνδρου και η αύξηση του μεγέθους των συνδετικών ιστών. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μερική σύντηξη των αρθρώσεων. Για να λυθεί το πρόβλημα, η προσβεβλημένη άρθρωση αλλάζει σε τεχνητή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό στο δεύτερο στάδιο της αρθροπάθειας. Αυτό είναι χαρακτηριστικό για τους ηλικιωμένους που είναι συνηθισμένοι σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.

Αιτίες οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος

ένεση στην άρθρωση του γόνατος με αρθροπάθεια

Η κύρια αιτία της οστεοαρθρίτιδας είναι ο τραυματισμός του γόνατος. Η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε άσκηση, αρθρίτιδα ή άλλους παράγοντες.

Οι κύριες αιτίες της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Η φλεγμονή του γόνατος - προκλητικοί παράγοντες μπορεί να είναι η αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα και άλλοι παράγοντες.
 2. Βλάβη στον μηνίσκο - ελλείψει θεραπείας μιας τέτοιας παθολογίας, συχνά αναπτύσσεται αρθροπάθεια.
 3. Οστεοχονδροπάθεια του γόνατος.
 4. Φυσικοί παράγοντες - δύσκολα αθλήματα, υπερβολικό βάρος κ. λπ.
 5. Κατάγματα οστών, μετατραυματικό σύνδρομο.
 6. Επεμβάσεις για βλάβες μηνίσκου, αρθροσκόπηση, παρατεταμένοι αποκλεισμοί με χρήση ορμονών.
 7. Παθολογίες που αλλάζουν το φορτίο στο γόνατο. Αυτές περιλαμβάνουν πλατυποδία, βλάβες στη μέση, αρθρώσεις. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και η δυσπλασία του ισχίου.

Συμπτώματα και σημεία

Οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Πόνος - τις περισσότερες φορές υπάρχει μια μηχανική ενόχληση, η οποία ανακουφίζεται από παυσίπονα. Μπορεί να είναι θαμπό, πονεμένο, αιχμηρό.
 2. Τραγάνισμα κατά την κίνηση.
 3. Διαταραχή της κινητικότητας των αρθρώσεων.
 4. Μειωμένη κινητική δραστηριότητα.
 5. Αδυναμία των μυών των άκρων.
 6. Αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας στην περιοχή του γόνατος.
 7. Διαταραχή βάδισης, η οποία συνοδεύεται από χωλότητα των ποδιών.
 8. Παραβίαση της σταθερότητας.
 9. Μπλοκάρισμα γονάτων.

Διαγνωστικά

παραμόρφωση των αρθρώσεων του γόνατος με αρθροπάθεια

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία της γονάρθρωσης, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε ενδελεχή εξέταση.

Εάν υποψιάζεστε γονάρθρο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ορθοπεδικό τραυματολόγο. Ο ειδικός εξετάζει και παίρνει συνέντευξη από τον ασθενή, αξιολογώντας την κατάσταση της άρθρωσης και το εύρος κίνησης σε αυτήν.

Για να προσδιορίσετε την παθολογία, πραγματοποιήστε τέτοιες μελέτες:

 1. Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Με τη βοήθεια της διαδικασίας, είναι δυνατή η μελέτη της πληγείσας περιοχής λαμβάνοντας μια τρισδιάστατη εικόνα. Ο χειρισμός δείχνει τα αγγεία και τις νευρικές ίνες.
 2. Ακτινογραφία. Η διαδικασία σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε ρωγμές, βαθουλώματα, οστικές διεργασίες.

Τι είναι η επικίνδυνη αρθροπάθεια του γόνατος

Οι συνέπειες της αρθροπάθειας περιλαμβάνουν φλεγμονή των αρθρώσεων, ατροφικές αλλαγές στους μυϊκούς ιστούς και τους συνδέσμους και διαταραχές στη βάδιση. Υπάρχει επίσης κίνδυνος παραμόρφωσης του κάτω άκρου.

Σε δύσκολες καταστάσεις, η ασθένεια προκαλεί πλήρη εκφύλιση του χόνδρου και παραμόρφωση των οστικών δομών. Ως αποτέλεσμα, η κινητικότητα του άκρου μειώνεται και το άτομο καθίσταται ανάπηρο.

αρθροπλαστική γόνατος για αρθρώσεις

Πρόληψη και πρόγνωση

Για να αποφύγετε την εμφάνιση αρθρώσεων στο γόνατο, πρέπει να τηρείτε τις ακόλουθες συστάσεις:

 • τρώτε σωστά - το μενού πρέπει να περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες.
 • απαλλαγείτε από κακές συνήθειες.
 • ομαλοποίηση του βάρους?
 • πηγαίνετε για αθλήματα, περπάτημα ή ποδήλατα γυμναστικής, εκτελείτε ιατρικά συγκροτήματα.
 • αποφύγετε τραυματισμούς, προστατέψτε τα πόδια σας με επιγονατίδες.

Η παθολογία προσφέρεται για θεραπεία, καθώς η αραίωση του χόνδρινου ιστού παρατηρείται μόνο στο τρίτο στάδιο. Η πρόγνωση είναι αρκετά ευνοϊκή.

Εάν η θεραπεία δεν ξεκινήσει έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος αναπηρίας. Συνήθως στην ομάδα εκχωρείται ο τρίτος βαθμός γονάρθρωσης. Όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία, εξαιρούνται από αυτήν με την ανάπτυξη μιας παραμορφωτικής μορφής της νόσου.

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος είναι μια σοβαρή παθολογία που οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως. Ο ειδικός θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες και θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία.