Τι είναι η αυχενική οστεοχονδρωσία

Οστεοχόνδρωση στον αυχένα τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί σε άτομα διαφορετικών ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Οι υπάλληλοι γραφείου, οι οδηγοί και οι άνθρωποι που κάθονται μπροστά σε έναν υπολογιστή για πολλή ώρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτή την ασθένεια.

Άτομα άνω των 20 ετών που δεν δίνουν αρκετή προσοχή στην υγεία και τη σωματική τους δραστηριότητα μπορεί να αναπτύξουν οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων να αρχίζουν να πυκνώνουν και να καταρρέουν και αυτό θα οδηγήσει σε συμπίεση του νεύρου απολήξεις και αρτηρίες.

αυχενική οστεοχονδρωσία

Τι είναι η επικίνδυνη οστεοχόνδρωση του λαιμού

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής περιοχής, τι είδους ασθένεια αντιπροσωπεύεται περίπου από κάθε ενήλικα, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι σε τι είναι πραγματικά επικίνδυνο. Κατά μήκος αυτού του τμήματος της σπονδυλικής στήλης διατρέχουν πολυάριθμα νευρικά κανάλια και αγγεία, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εφοδιασμό του εγκεφάλου με θρεπτικά συστατικά. Στην περιοχή του λαιμού, οι σπόνδυλοι είναι ιδιαίτερα κοντά ο ένας στον άλλο, οπότε ακόμη και με μια ελαφρά αλλαγή στη δομή τους, οι ρίζες των νεύρων και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να συμπιεστούν.

Στο πλαίσιο των κυκλοφορικών διαταραχών του εγκεφάλου, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα υγείας:

 • ημικρανία και σοβαροί πονοκέφαλοι με αυχενική οστεοχονδρωσία.
 • υπέρταση;
 • φυτοαγγειακή δυστονία;
 • καρδιαγγειακές διαταραχές?
 • παθολογία του αναπνευστικού συστήματος ·
 • εξασθενημένη όραση, ακοή και ακόμη και συντονισμός κινήσεων.

Σε μεταγενέστερες μορφές ανάπτυξης, η οστεοχόνδρωση του αυχένα, όπως στη φωτογραφία, οδηγεί σε σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας. Η τελευταία είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία της παρεγκεφαλίδας με αίμα και τη θρέψη του προμήκη μυελού. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να εμφανιστεί εγκεφαλική ισχαιμία, καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο της σπονδυλικής στήλης.

πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Ένα χτύπημα στον λαιμό με οστεοχόνδρωση μπορεί να είναι σημάδι κακοήθους όγκου: επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό!

Η κοινή οστεοχόνδρωση της αυχενικής περιοχής μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές απολήξεις:

 • ριζοπάθεια;
 • απώλεια της κινητικότητας του κεφαλιού?
 • η εμφάνιση αυξήσεων στους σπονδύλους.

Προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η θεραπεία έγκαιρα, κάτι που είναι αδύνατο χωρίς διάγνωση.

Ακτινογραφία για τη διάγνωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Ο γιατρός είναι σε θέση να προσδιορίσει την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε μια ακτινογραφία. Για μεγαλύτερο περιεχόμενο πληροφοριών, κάθε τμήμα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι ημιδιαφανές χωριστά και σε διαφορετικές γωνίες. Σε τέτοιες φωτογραφίες της παθολογίας του λαιμού, μπορεί κανείς να εξετάσει λεπτομερώς και να καθορίσει τον βαθμό βλάβης στους σπονδύλους.

Μερικοί γιατροί παραπέμπουν τον ασθενή σε μια λεγόμενη λειτουργική ακτινογραφία: ο ασθενής πρέπει να πάρει διαφορετικές θέσεις για να στρίψει τη σπονδυλική στήλη για να δημιουργήσει μια εικόνα του λαιμού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς εγχέονται με ειδικές ουσίες στο δίσκο, την αρτηρία ή το νωτιαίο κανάλι. Σε αυτή την περίπτωση, το συμπέρασμα ακτίνων Χ θα γίνει το πιο ακριβές και λεπτομερές.

Ταξινόμηση της οστεοχόνδρωσης του αυχένα σύμφωνα με το ICD

Το ICD 10 είναι η Διεθνής Ταξινόμηση Νοσημάτων, η οποία το 2007 έγινε ο γενικά αποδεκτός οδηγός για την εκχώρηση κατάλληλων κωδικών σε διάφορες ασθένειες. Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής περιοχής, ο κωδικός ICD 10 το 1998 είχε M42, και της ανατέθηκαν αρκετοί τύποι παθολογιών. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ICD, η νόσος έχει εντοπιστεί σε ένα τμήμα με άλλες προ-ραχιαίες παθήσεις στην περιοχή από Μ50 έως Μ54. Ανάλογα με το σύνδρομο πόνου, η ασθένεια ταξινομείται σε:

 • M50. 0 - οστεοχονδρωσία με μυελοπάθεια.
 • M50. 1 - με ριζοπάθεια.
 • M50. 2 - μετατόπιση δίσκου.
 • M50. 3 - άλλη παθολογία του λαιμού.
 • M50. 9 - απροσδιόριστη διάγνωση.

Ποικιλίες αυχενικής οστεοχονδρωσίας

Εξετάστε τους πιο συνηθισμένους τύπους οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σύμφωνα με την ταξινόμηση ICD.

Προεξοχές στην ασθένεια

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με προεξοχή δίσκου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιπλοκές. Οι προεξοχές είναι η αρχική φάση της εμφάνισης μεσοσπονδυλικής κήλης, επομένως δεν πρέπει να υποτιμώνται. Οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση προεξοχών περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη αμινοξέων στους ιστούς.
 • κακή παροχή νερού των κυττάρων.
 • χαμηλή συγκέντρωση ιχνοστοιχείων στους ιστούς.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν έναν πυρήνα ζελατινώδους δομής, ο οποίος περιβάλλεται από έναν ειδικό ινώδη δακτύλιο. Μια ασθενής παροχή κυττάρων με χρήσιμα συστατικά στο φόντο της οστεοχονδρωσίας προκαλεί βλάβη στον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος θα πρέπει να συγκρατεί τον πολφικό πυρήνα στο δίσκο. Οι ιστικές παθολογίες συμβαίνουν με το σχηματισμό ρωγμών στον δακτύλιο και τη διείσδυση της ζελατινώδους ουσίας σε μικρορωγμές.

Κεφαλγικό σύνδρομο

Μερικές φορές οι γιατροί διαγιγνώσκουν οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με κεφαλγικό σύνδρομο σε ασθενείς. Καθορίζεται από καταγγελίες ασθενών όπως:

 • εμβοές?
 • Βαρύτητα στο κεφάλι?
 • προ-λιποθυμικές καταστάσεις και λιποθυμία.

Ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων υποδηλώνει κακή εγκεφαλική κυκλοφορία, λόγω της οποίας ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο για πλήρη λειτουργία. Πρόσθετα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπνηλία και περιστασιακό πυρετό.

Οστεοχόνδρωση αυχένα με μετατόπιση

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με μετατόπιση, που εμφανίζεται σε ορισμένους ασθενείς, είναι μια από τις πιο κοινές μορφές. Η ασθένεια αναπτύσσεται για πολλούς λόγους, όπως:

 • συγγενείς ανωμαλίες?
 • επίκτητοι τραυματισμοί?
 • ασθένειες.

Η μετατόπιση των σπονδύλων συμβάλλει στη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, η οποία προκαλεί πόνο και διαταράσσει την εργασία διαφόρων εσωτερικών οργάνων. Εάν αισθανθείτε πόνο στον αυχένα και υποψία μετατόπισης των δίσκων, θα πρέπει να πάτε γρήγορα στον γιατρό, ο οποίος θα συνταγογραφήσει μια αποτελεσματική θεραπεία.

Τέτοιες οστεοχονδρώσεις της σπονδυλικής στήλης, μετατόπιση των αυχενικών δίσκων και σπονδυλοβασιλική ανεπάρκεια είναι συχνά αλληλένδετες διαταραχές που απαιτούν σοβαρή και άμεση θεραπεία.

Θα με πάρουν στρατό αν έχω αυχενική οστεοχονδρωσία;

Πολλοί νέοι στρατεύσιμοι υποφέρουν από μια δυσάρεστη παθολογία για διάφορους λόγους. Κάποιοι ενδιαφέρονται για το αν η οστεοχονδρωσία του αυχένα πάει στο στρατό;

Σημειώνουμε αμέσως ότι στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αυτή η ασθένεια δεν θα σας επιτρέψει καν να πάρετε μια ανάπαυλα, καθώς δεν παρεμβαίνει στην υπηρεσία. Με τη νόσο σε πιο προχωρημένα στάδια, σύνδρομο πόνου και περιορισμένη κινητικότητα, ο ασθενής πρέπει να εγγραφεί σε νευρολόγο. Το επίσημο πόρισμα του γιατρού θα σας επιτρέψει να πάρετε μια αναβολή και στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ο νεαρός άνδρας μπορεί να κηρυχθεί ακατάλληλος.

Σύμφωνα με το νόμο, είναι αδύνατο να υπηρετήσει κανείς στο στρατό με ήττα τριών σπονδύλων και με κήλη μεταξύ των σπονδύλων της αυχενικής περιοχής.

Είναι δυνατόν να λάβω πιστοποιητικό αναρρωτικής άδειας εάν διαγνωστεί οστεοχονδρωσία στον αυχένα;

Ας το καταλάβουμε τώρα, με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, δίνουν αναρρωτική άδεια και για πόσο; Είναι πραγματικά δυνατό να εκδοθεί, καθώς σοβαρές παθολογίες των οστών μπορεί να προκαλέσουν μετατόπιση δίσκου, κήλη και άλλες επικίνδυνες διαταραχές.

Μπορείτε να πάρετε αναρρωτική άδεια για αυχενική οστεοχονδρωσία εάν κάνετε τα εξής:

 1. Επικοινωνήστε με έναν νευρολόγο που θα κάνει τη διάγνωση και θα εκδώσει το κατάλληλο πιστοποιητικό.
 2. Ο γιατρός θα διαγνώσει και θα καθορίσει τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την εργασία του ασθενούς.
 3. Όταν συνταγογραφείται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, η αναρρωτική άδεια θα έχει έναν τύπο και εάν ο ασθενής λάβει ανάπαυση για αρκετές ημέρες, το φύλλο θα λάβει διαφορετικό ραντεβού.

Με την οστεοχονδρωσία, η αναρρωτική άδεια για πόσες ημέρες θα εκδοθεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

 • στα αρχικά στάδια, μπορεί να δοθεί αναρρωτική άδεια για 3-7 ημέρες εάν η μετάβαση στη δουλειά δεν επιδεινώνει την κατάσταση.
 • σε επιδεινωμένη μορφή, μπορεί να απαιτηθεί αναρρωτική άδεια έως και δύο εβδομάδες.
 • με πιο σοβαρές βλάβες των σπονδύλων, ο ασθενής μπορεί να αφεθεί για θεραπεία για τρεις μήνες.
 • μια περίπλοκη μορφή με περιαρθρίτιδα και άλλα σύνδρομα αντιμετωπίζεται για έως και 7 μήνες και θα είναι δυνατό να λειτουργήσει μετά την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης.

Όταν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας, εκδίδεται φύλλο αναρρωτικής άδειας λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας και αποκατάστασης.